Útjavítások a községben  

image
Kisbaconban dolgoznak az utászok
Bacon község területén még mindig komoly gondot jelent az utak állapota. A Kisbacon és Bibarcfalva közötti útszakaszra például a kormány idén „elfelejtett” pénzt utalni, ennek ellenére a polgármesteri hivatal – bár ez nem lett volna kötelessége – hozzálátott a javításokhoz.

– Nem állt volna jogunkban beavatkozni, hiszen az útszakaszon a brassói Consal cég dolgozik, de a tűrhetetlen helyzet miatt ezt mégis megtettük – mondta Simon András polgármester. A hivatal a lehetőségekhez mérten, saját erejéből javított az út minőségén: a tavaly feltört aszfaltból visszamaradt zúzalékot döngölték be a lyukakba, így most gond nélkül lehet közlekedni a járművekkel. A polgármester reméli, sikerül megegyeznie a kivitelezővel, hogy aszfaltozzák le az adott útszakaszt hitelbe, abban bízva, hogy az év végi költségvetés-kiegészítéskor a pénz is megérkezik a községházába, így törleszthetnék a munkálat ellenértékét.

Mint ismeretes, a hivatal 21 km erdei út felújítására pályázott a Fekete, Peleske, Nagyfenyős, Sugó, Setétpatak és Aranyás nevű erdőrészeken, eddig a munkálatokkal 30–40%-ban végeztek. A korszerűsítést végző fővállalkozóval nemrég tárgyalásokat folytatott a baconi hivatal, és ígéretet kaptak tőlük arra, hogy augusztus 31-ig átadják a munkát. Kérdéses, hogy a magyarhermányi hidak, amelyeken a javításhoz szükséges rakományt szállítják, mennyire bírják majd a teherautó-forgalmat. A tanács által kinevezett személy figyel arra, hogy a teherautók a lehető legkisebb sebességgel haladjanak át. A hidak esetleges megrongálásáért a szállítóvállalat felelős.

Magyarhermány irányába is átereszeket építenek az utászok. A polgármesteri hivatal ezúton kéri a lakosság és az érintett földtulajdonosok megértését, biztosítva őket, hogy amennyiben a munkálatok során tulajdonukat kár éri, a hivatal felvállalja a helyreállítási költségeket. A tervek szerint ugyanakkor hamarosan Kisbacon és Magyarhermány között rákerül a koptatóréteg is a tavaly öntött aszfaltra.