Erdővidék keleti peremén a messze ellátszó Nagy-Murgó északi lábánál fekszik Uzonkafürdő. A Szotyori Lajos által megörökített legenda szerint a Murgó-hegy tetején egykor egy zsarnokoskodó kényúr, Morgó bevehetetlen vára állott. Fiatal korában ő is jólelkű ember volt, de feleségének korai halála után búskomorrá és kegyetlenné vált. Morgónak két gyermeke volt: a környék népét sanyargató duhaj Bacon és a jóságáról hires gyönyörű Uzonka.


Murgó várával átellenben egy valamivel magasabb hegy tetején állott Pilisvár, melynek jóságos lelkű ifjú urát Piliskének hívták. Piliske egyedül élt, de egy hűséges társra vágyott. Barátai azonban hiába magasztalták előtte a szomszédos várban lakó Uzonkát, mert ő nem hitte el, hogy egy gonosz emberenek tiszta szívű lánya lehet. A két fiatal egymással soha nem találkozott. Egyszer a rabló útjáról hazafelé tartó Bacon épppen akkor érkezett cimboráival Pilisvár alá, amikor Piliske táltos paripáit parázzsal abrakoltatták. Bacon már rég vágyott egy ilyen táltosra, de Piliska soha nem volt hajlandó vele alkuba bocsátkozni.

UZONKAFURDO - OZUNCA- BAI_01_resize.jpgUZONKAFURDO - OZUNCA- BAI_02_resize.jpgUZONKAFURDO - OZUNCA- BAI_03.jpgUZONKAFURDO - OZUNCA- BAI_04_resize.jpgUZONKAFURDO - OZUNCA- BAI_05.jpgUZONKAFURDO - OZUNCA- BAI_06.jpgUZONKAFURDO - OZUNCA- BAI_07.jpgUZONKAFURDO - OZUNCA- BAI_08.jpgUZONKAFURDO - OZUNCA- BAI_09.jpgUZONKAFURDO - OZUNCA- BAI_10.jpgUZONKAFURDO - OZUNCA- BAI_11.jpgUZONKAFURDO - OZUNCA- BAI_12_resize.jpg

Most úgy gondolta, hogy bosszúból az egész ménest elhajtja, de terve nem sikerült, mert felbukkant a paripák gazdája. A rabló karddal rontott Piliskére, de az sem volt rest, és buzogányával úgy főbe sújtotta, hogy rögtön szörnyethalt. Morgó a fia haláláért bosszút esküdött, és vitézeivel Pilisvár bevételére indult. Piliske is segítségül hívta vitéz barátait, de a Csíki-hegyek varázslója, Mitács segítsége nélkül a túlerővel szemben aligha tudták volna tartan a várat. Mitács az ostromok idején mindig sűrű felhőbe burkolta a várat, s ez az ostromlókat visszavonulásra késztette. Bacon halála óta Murgó várában annyit beszéltek Piliske vitézről, hogy Uzonka égett a vágytól, hogy megismerje. Öreg dajkájának, Súgónak a közbenjárásával az áhított találkozóra hamarosan sor került, és a fiatalok első látásra egymásba szerettek. Egy szép őszi napon Uzonka kertjében sétáltak, és arról beszélgettek, hogy Piliske a múltra fátylat borít, és megkéri a lány kezét. Vesztükre Morgó is éppen arra járt, aki meglátva Piliskét, rögtön kardot rántott, és halálos csapást mért rá, de Uzonka kedvese elé ugrott, s így az ő szívét járta át a gyilkos fegyver. Morgó a tettétől megtébolyodott, és lerombolta saját várát, Piliske pedig sajgó lélekkel vitte fel a szeretett lány holttestét a várába. Azóta senki sem látta. Azon a helyen ahol az ártatlan lány vére kicsordult, gyógyító erejű forrás tört felszínre, melynek neve: Uzonka. Mint neve is jelzi, ez a település nem falu, hanem fürdőhely, üdülőtelep. Itt az 1920-as évek végén 5 kádas meleg fürdő épült, melynek első fürdőmestere a nagybaconi Veress Péter volt.

A fürdőhöz fából készült fürdőházak tartoztak, melyek köré sepsiszentgyörgyiek, barótiak és brassói szászok már az 1930-as évek elején nyaralókat építettek maguknak. Vasas-szénsavas ásványvízforrása gyomorbántalmak és belső szervi betegségek kezelésére alkalmas, meleg kádfürdője ízületi és reumatikus panaszokat orvosolt. Ma a fürdő és a mellette lévő strand nem üzemel. A Szerelem-völgye nevű részen egy holland vállalkozó épített strandot. Az 1930-as években szarvasmarhatartással foglalkozó gyímesi csángók telepedtek meg itt, s ma is ők meg leszármazottaik jelentik az állandó lakosság zömét. A szerény lakóházak szomszédságában több új villa sorakozik, melyeknek tulajdonosai csak a hétvégeket vagy nyári szabadságukat töltik a településen. Uzonkafürdő természeti értéke a borvizes láp, amely olyan jégkorszak végi klímára jellemző növényritkaságokat rejt, mint a rovarevő Drosera, vagy a szibériai hamuvirág és a csatavirág.