GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

SCHENGEN II.

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

Bacon község a Baróti-medence keleti részén, az ún. Baconi-medence zúgban fekszik. A községközponton, Nagybacon (Băţanii Mari) településen keresztül haladó Bacon vize földrajzi határt képez a tőle északra elterülő Dél-Hargita és a délkeleti határt képező Baróti-hegység között. Nagybacon 38 km-re van a megyeközponttól és 7 km-re Bárót városától.

bacon_1.jpgbacon_2.jpgbacon_3.jpgbacon_4.jpgbacon_5.jpgbacon_6.jpgbacon_7.jpgemlekmu.jpgNAGYBACON - BATANII MARI_1.JPGNAGYBACON - BATANII MARI_4.JPGNAGYBACON - BATANII MARI_6.JPGNAGYBACON - BATANII MARI_7.JPG

 A községhez tartozó települések: Szárazajta (Aita Seaca), Kisbacon (Batanii Mici), Magyarhermány (Herculian) és Uzonkafürdő (Ozunca-Bai). Nagybacon és Szárazajta neve írásos formában a pápai tizedjegyzékben jelenik meg 1334-ben, illetve 1332-ben. Kisbacon és Magyarhermány 1566-ban. Uzonkafürdő aránylag fiatal település, első említéséről 1766-ból tudunk.

NAGYBACON 2018_01.JPGNAGYBACON 2018_02.JPGNAGYBACON 2018_03.JPGNAGYBACON 2018_04.JPGNAGYBACON 2018_05.JPGNAGYBACON 2018_06.JPGNAGYBACON 2018_07.JPGNAGYBACON 2018_08.JPGNAGYBACON 2018_09.JPGNAGYBACON 2018_10.JPGNAGYBACON 2018_11.JPGNAGYBACON 2018_12.JPGNAGYBACON 2018_13.JPGNAGYBACON 2018_14.JPG

A régészeti kutatások azt igazolják, hogy ezen a tájon sokkal régebb megtelepedett az ember, a vándornépek, majd a székelység. Sárazajtárói kőbalták kerültek napvilágra s a szájhagyomány szerint a letelepülő székelység építette a Baróti-hegység elődombján Kurtavárát. Falainak köveit elpusztították a századok. A Bárót vize völgyén haladt át a római út Alcsík vidékére. A török-tatárkori harcokra, Mária Terézia korabeli kegyetlen eseményekre emlékeztetnek a ma is élő olyan helynevek mint Metsze, Kinyír, Tatárvágás, Akasztófa dombja. A kis-baconi erdőben van az Istenkas nevű völgykatlan. Ez volt rejtekhelye a környékbelieknek a tatárjárás idején. A szomszédságában emelkedő magaslat neve Leshegy.

Innen leste egy őrszem a hadak mozgását. A község népessége a legutóbbi népszámláláskor 4501 fő volt, ennek 88,02 % magyar, 2,49 % román, 9,46 % roma. Egy személy vallotta magát német nemzetiségűnek. Bacon község gazdasága túlnyomórészt mezőgazdasági jellegű, de jelen van itt az ipari tevékenység is. Nagybaconban cserép és téglagyár működik, tejfeldolgozó és gatter. A falvakban erdőipar, fakitermelés, magán jellegű nagybani mezőgazdasági tevékenység és állattenyésztés folyik. Uzonkafürdőn, a nyári idényben, jelen van a fürdőgyógyászat. A természeti és emberkéz alkotta értékek képezik a turizmus alapjait. A község területén számos savanyúvíz forrás található.


Érdekesség a baconi Kincses-barlang, a kisbaconi Borvizes-tavas barlang, Bodvaj féldrágakövei, az opálok. Érdeklődésre tarhat számot a nagybaconi XV. századi református templom, a Kós Károly által tervezett református kultúrház és a hősök emlékműve. Ortodox temploma 1900-ból való. Ipari- és hadtörténeti emlék a Bodvaji vashámor, ahol Gábor Áron öntött ágyúkat az 1848-az szabadságharc idején. Kisbaconban látható a meseíró Benedek Elek (1859-1929) emlékháza, Szárazajtán az 1944 szeptemberi kegyetlen mészárlás emlékműve. Sepsiszentgyörgytől 27 km-re északnyugatra a Bacon-patak két partján fekszik. A falut körülvevő dombok és erdők gyönyörűek, a patakok a faluig kristálytiszták.

1334-ben Bachan néven említik először. A hagyomány szerint a falu eredetileg az Uzonka-patak melletti Faluhely nevű részen feküdt, a közeli Csókás-dombon még templomának helye is ismert. A falu két részből, a 

Bacon-patak déli partján fekvő és Háromszékhez tartozott Csinód, vagy Sepsibaconból és a patak északi partján fekvő és Udvarhelyszékhez tartozott Telegdibaconból egyesült 1877-ben. 1843-ban Sepsibacont nagy tűzvész pusztította. 1910-ben 2172 lakosából 2144 magyar, 24 román és 4 német volt. A trianoni békeszerződésig Háromszék vármegye Miklósvári járásához tartozott.

A Kisbacon felé eső dombháton épült református temploma eredetileg 1141-ben épült, a 14. század során gótikus stílusban átalakították, 1798-ban bővítették. Mai alakját az 1835. évi bővítés után nyerte el. Tornya középkori eredetű, rajta 1679-es évszám látható, felső részét 1863-ban építették. A legenda szerint Kis- és Nagybacon közösen akart templomot építeni, de nem tudták eldönteni, hogy hova épüljön a templom, mert mindkét falu magáénak szerette volna. Hosszas tanakodás után arra a következtetésre jutottak, hogy adnak egymásnak vendégségbe egy-egy kutyát, majd egy hét múlva szabadon engedik őket és ahol a két kutya találkozik, oda építik a templomot.

Igen ám, de míg a nagybaconiak jól tartották az ebet, a kisbaconiak nem adtak neki rendesen enni, ezért a nagybaconi kutya jobban sietett haza. Így esett, hogy a két kutya a domb Nagybaconhoz közelebb eső oldalán találkozott és ezért van a templom Nagybaconhoz közelebb. Ortodox temploma 1900-ban épült. Református kultúrházát 1927-ben Kós Károly tervezte. Polgármesteri hivatal előtti parkban láthatóak a két világháború hőseinek és a magyar honfoglalás millecentenáriumának emlékművei. A határában levő Kincses-barlang nevét a homokkőben található csillogó piritnek köszönheti. Határában több helyen is borvíz tör fel.

Attachments:
Download this file (NAGYBACON-DVD2.doc)NAGYBACON-DVD2.doc[ ]2807 kB
Download this file (NAGYBACON-DVD.png.doc)NAGYBACON-DVD.png.doc[ ]2801 kB