GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

SCHENGEN II.

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

Facebook Like Box

Uzonkafürdői tervek

Tamás Sándor megyetanácselnök arra kérte a baconiakat, találjanak ki nagyobb léptékű terveket Uzonkafürdő fejlesztésével kapcsolatban. Megemlítette például a településen található volt pionírtábor helyzetét, mely ingatlan jelenleg romos, elhanyagolt állapotban várja sorsa jobbra fordulását. „Akár le is mondhatunk az ingatlanról, de a helyiekkel partnerségben is léphetünk hasznosítása, újjáépítése érdekében”, nyomatékosította. Jó hír egyelőre az, mint Bocskor Lászlótól, a nagybaconi közbirtokosság vezetőjétől megtudtuk, hogy a közeljövőben az uzonkafürdői borvizes medence környékét némileg rendezni fogják, öltözőket építenek, a meglévő mellett egy kisebb, melegített medence építését is tervezik.

Iskolai hírek

Baló Ervin, a nagybaconi Konsza Samu Általános Iskola igazgatója lapunknak elmondta, idén 21 diák végezte el a nyolcadik osztályt, ám képességvizsgára csak tizennégyen jelentkeztek. Hat diák pótvizsgára szorult, egy pedig külföldre távozott. A képességvizsgázók zöme Baróton folytatná tanulmányait, míg ketten a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumba, illetve a Székely Mikó Kollégiumba készülnek.

Ősztől napközi

Nagybaconban azt tervezik, hogy ősztől legalább egy óvodai csoport délután is működjön. Erre azért lenne szükség, mert több szülő van, aki nem tud délben a gyermeke után menni az óvodába. A gyermekek ebédet is kapnának. A lépéssel megelőznék azt is, hogy esetlegesen a baróti napközi otthonba kelljen vigyék gyermekeiket az érintettek.

Kéménden vendégszerepeltek

A nagybaconi Pásztortűz Néptánccsoport nemrég a szlovákiai Kéménden vendégszerepelt, a Járási dal- és táncünnepély meghívottjaként. „A tánccsoportnak több diák is tagja, akiknek nagy élmény volt a szlovákiai kirándulás”, mondta el Baló Ervin iskolaigazgató, hozzátéve, hogy Dimény Olga tanárnő, Keresztes Gabriella táncoktató és Bocskor László közbirtokossági elnök munkája nélkül a kiutazás nem jöhetett volna létre.

Sikeres évet zárnak

Az infrastruktúra javításán volt a hangsúly 

image
A községközpontban befejezték a központi park felújítását
 
Bár szegénynek mutatkozott az esztendő, Simon András baconi polgármester év végén mégis elégedett, mint mondja, sok mindent megvalósítottak idén a községben, talán akkor sem túloz, ha azt mondja, még többet, mint tavaly.

A felsorolásban első helyen említette a 21 kilométer összhosszúságú erdei utak felújításának befejezését, ez a munkálat nyolcmillió lejbe került, uniós pályázat révén valósították meg. A Kisbacon fele vezető útra is új aszfaltréteg került, így most már jó úton lehet közlekedni a bibarcfalvi eltérőtől egészen Magyarhermányig. Kivételt a Kisbaconon átvezető útszakasz képez, ahol a felújítás még várat magára amiatt, hogy először a víz- és szennyvízvezetékeket fektetnék le itt. Ez utóbbi régi terve a községnek, a községgazda bízik abban, hogy jövőben végre nekiláthatnak a közművesítés megvalósításának Kisbaconban és Nagybaconban is.

Útszakasz Magyarhermány előtt: itt átereszeket helyeztek el

 

A Kisbacon–Magyarhermány közötti útszakaszon elhelyezték az átereszeket, Magyarhermányban és másutt is azokon az útszakaszokon is javítottak, melyek összekötik a felújított erdei utakat a településekkel.

Aszfaltréteget húztak több utcára is Nagybaconban

Nagybaconban több utcát is leaszfaltoztak, befejezték a központi park korszerűsítését, leaszfaltozták a polgármesteri hivatal udvarát is, a hivatal keretében pedig új irodákat létesítettek egy külön épületben, amelyek a szociális segélyezettekkel, illetve a mezőgazdasági földterületek mérésével foglalkozó hivatalnokok munkáját hivatottak megkönnyebbíteni. Megtudtuk: Bacon községben 267 család kap állami segélyt, ez 800–900 támogatott személyt jelent.

Magyarhermány télen: a település, egy rövid szakasz kivételével, már jó úton közelíthető meg

A Szárazajta fele vezető út helyzete idén annyit változott, hogy megvan az alapozása, Simon elöljáró szerint jövőben meg fog történni a leaszfaltozása. Ugyancsak Szárazajtán szabadtéri színpadot készítettek, az itteni iskola pedig új kazánokat kapott, a régieket elavultságuk miatt muszáj volt kicserélni. Szintén a szárazajtaiaknak szóló jó hír, hogy a polgármester utánajárása, szorgalmazása eredményeképp hamarosan mobiltelefon-jelerősítő antennát helyeznek el a település közelében, így lesz térerő a faluban, azzal a helyiek nagyon régi óhaja válik valóra.

– Sikeres év volt, köszönöm mindenkinek a segítséget, remélem, jövőben is hasonló jó eredményekről fogunk tudni beszámolni. Azt is remélem, hogy jövőben ismét le tudjuk hívni azokat a pénzösszegeket, melyeket idén, bár kiutalt számunkra a Fejlesztési Minisztérium, de a kivitelezők hibájából nem tudtuk elkölteni – fogalmazott összegzésképpen az elöljáró, békés, áldott karácsonyi ünnepeket, és boldog új esztendőt kívánva a község lakóinak, a polgármesteri hivatal ügyfeleinek. <<

 

Kettős ünnep Nagybaconban 2015 augusztus 8.-9.

 2015. augusztus 10., hétfő, Közélet

Falunapot ült és fúvóstalálkozót tartott a hétvégén Nagybacon. Az esemény részeként felavatták a községközpontban felállított, Bardocz István faragta székely kaput is: a következő nemzedékek feladata lesz, hogy vigyázzanak rá – hangzott el tegnap délelőtt.
Szombaton a labdarúgópálya mellett vertek tanyát a kikapcsolódni kívánó baconiak és az Erdővidék távolabbi sarkaiból érkezők. Nem mindenkinek adatott meg, hogy a sörsátrak árnyékában, barátok társaságában tölthesse a napot: a főzőversenyre benevezett öt csapatnak, illetve a versenyen kívül bogrács mellé álló polgármesteri hivatali alkalmazottaknak a tűző napot kellett elviselniük a finom falatokért kapott dicséretért. Árnyékban maradhattak viszont az ökröt nyárson sütők, a sepsiszentgyörgyi Bartha Ernő szerint a sikeres ökörsütéshez feltétlenül szükséges a hús négynapos pácolása – só, bors és paprika, no meg néhány nem kifecsegni való dolog kell bele –, lassú tűzön sütögetése, a páclével való gondos ecsetelgetése és a folyamatos forgatás elengedhetetlen.
Vasárnap délelőtt a községháza előtt felvonult a fúvóstalálkozóra érkezett tíz zenekar. A nagybaconiak kedvéért eljött a baróti Csala Kürtje, a mikóújfalusi Nagykürt ’95, a gidófalvi Sándor Sándor, az étfalvazoltáni Szász, illetve magyarhermányiak, sepsibükszádiak, árkosiak, kálnokiak és az anyaországból, Szolnokról az Alföldi Olajbányász Zenekar. A találkozó egyik érdekességét az adta, hogy a nagybaconi zenekar csak a felvonuláson vett részt, a program többi részében az utánpótlásukat jelentő fiatalok zenéltek.
Székelykapu-avató beszédében Simon András polgármester úgy fogalmazott, a központ szépítése a közösség régi óhaja volt. Mihály Réka a faragott kapuról elmondta, az ilyen díszített bejáró készítése népünk egyik sajátossága, ezt pedig meg kell őriznünk, a következő nemzedékeknek vigyázniuk kell rá. Molnár Sándor református lelkipásztor áldását követően az avatószalagot három nemzedék képviselője vágta el, a falu időseit Konsza András, a középkorúakat Simon András polgármester, a jövő nagybaconijait az igen fiatal Kusztos Tímea képviselte.

Útjavítások a községben  

image
Kisbaconban dolgoznak az utászok
Bacon község területén még mindig komoly gondot jelent az utak állapota. A Kisbacon és Bibarcfalva közötti útszakaszra például a kormány idén „elfelejtett” pénzt utalni, ennek ellenére a polgármesteri hivatal – bár ez nem lett volna kötelessége – hozzálátott a javításokhoz.

– Nem állt volna jogunkban beavatkozni, hiszen az útszakaszon a brassói Consal cég dolgozik, de a tűrhetetlen helyzet miatt ezt mégis megtettük – mondta Simon András polgármester. A hivatal a lehetőségekhez mérten, saját erejéből javított az út minőségén: a tavaly feltört aszfaltból visszamaradt zúzalékot döngölték be a lyukakba, így most gond nélkül lehet közlekedni a járművekkel. A polgármester reméli, sikerül megegyeznie a kivitelezővel, hogy aszfaltozzák le az adott útszakaszt hitelbe, abban bízva, hogy az év végi költségvetés-kiegészítéskor a pénz is megérkezik a községházába, így törleszthetnék a munkálat ellenértékét.

Mint ismeretes, a hivatal 21 km erdei út felújítására pályázott a Fekete, Peleske, Nagyfenyős, Sugó, Setétpatak és Aranyás nevű erdőrészeken, eddig a munkálatokkal 30–40%-ban végeztek. A korszerűsítést végző fővállalkozóval nemrég tárgyalásokat folytatott a baconi hivatal, és ígéretet kaptak tőlük arra, hogy augusztus 31-ig átadják a munkát. Kérdéses, hogy a magyarhermányi hidak, amelyeken a javításhoz szükséges rakományt szállítják, mennyire bírják majd a teherautó-forgalmat. A tanács által kinevezett személy figyel arra, hogy a teherautók a lehető legkisebb sebességgel haladjanak át. A hidak esetleges megrongálásáért a szállítóvállalat felelős.

Magyarhermány irányába is átereszeket építenek az utászok. A polgármesteri hivatal ezúton kéri a lakosság és az érintett földtulajdonosok megértését, biztosítva őket, hogy amennyiben a munkálatok során tulajdonukat kár éri, a hivatal felvállalja a helyreállítási költségeket. A tervek szerint ugyanakkor hamarosan Kisbacon és Magyarhermány között rákerül a koptatóréteg is a tavaly öntött aszfaltra. 

.