Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

A jelentős eseményre 2018. december 16-án egész napos ünnepi programmal emlékeztek Nagybaconban, miközben az iskolában már az azt megelőző pénteken helyismereti vetélkedőt rendeztek. Vasárnap délelőtt az ünnepi istentisztelet után Nagybacon központi parkjában emlékművet lepleztek le, és emlékfát ültettek, aztán este a kultúrotthonban tudományos előadásokat hallgathattak meg a falu múltja iránt érdeklődök, végül pedig a helyi Pásztortűz táncegyüttes előadása zárta a napot.

Vasárnap délelőtt, a központi parkban, a Farkas István által faragott emlékmű leleplezése előtt az ünnepséget konferáló Mihály Réka tanítónő elmondta a jelenlevőknek, hogy Telegdi- és Sepsibacon egyesítésére sokan már korábban is kísérletet tettek, ám a nagy eseményre végül is csak 1878-ban kerülhetett sor. Érdekesség, hogy egyházi szempontból a két falu nem volt különálló, 1888 után pedig már pecsét is igazolja azt, hogy Nagybacon községgé vált.

– Ünnepeink tartják össze közösségünket, ezért szükséges ünnepelnünk. Elődeink munkáját is ünnepeljük, hiszen azáltal valósult meg a két falu egyesülése, és ez a mai nap jó alkalom arra is, hogy egymás iránti tiszteletünket is kifejezzük általa – mondta a tanítónő.

Simon András, Bacon község polgármestere ünnepi beszédében köszönetet mondott az emlékmű faragójának, és a Bartha családnak is, akik az emlékmű közelében egy páfrányfenyőt ültettek el, így tisztelegve Nagybacon 140 éves múltja előtt. Az elültetett páfrányfenyő tulajdonságairól – melynek leveleiből készül egyébként az emlékezőképességet javító Bilobil gyógyszer – Szilágyi Bartha Sarolta beszélt, reményét fejezve ki, hogy a fa mindig is emlékeztetni fogja gazdag múltjukra a baconiakat, és azt látva, eszükbe jut majd az is, hogy mit tettek, vagy mit tehetnek azért a közösségért, mely egybeforrt az elmúlt csaknem másfél évszázad alatt.

A kétágú, Sepsi-és Telegdibacont jelképező, ám aztán fentebb eggyé váló, Nagybacon község pecsétjét is ábrázoló emlékművet Simon András polgármester és Dimény Olga tanárnő leplezték le, áldást mondott Molnár Sándor református lelkipásztor. Az ünnepség a székely himnusszal zárult, melyet a nagybaconi fúvószenekar kísérete mellett énekeltek el a résztvevők

Search

Language