Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Bățanii Mari este reședința comunei Bățani de care aparțin următoarele sate: Bățanii Mici (2,5 km), Aita Seacă (6 km), Herculian (6 km) și Ozunca-Băi (10 km). Este situată în nord-estul Bazinului-Baraoltului. Pe teritoriul comunei se află numeroase izvoare de apă minerală și păduri seculare. În Bățanii Mari s-a păstrat dintre meșteșugurile populare tradiția confecționării și arderii țiglelor, iar Herculian a fost centrul olăritului și cioplirii în piatră din Bazinul-Baraoltului. 

În Bățanii Mici Casa memorială Benedek Elek a fost înființată în anul 1969 în casa în care a locuit publicistul și scriitorul Benedek Elek (1859-1926). Aici sunt expuse obiecte legate de viața și activitatea scriitorului, mobila, documente originale și fotocopii, exemplare din cărțile sale tipărite. La începutul lunii septembrie a fost dezvelită o statuie în mărime naturală a lui Benedek Elek care a fost amplasată într-un părculeţ amenajat în faţa şcolii generale din localitate, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la naşterea scriitorului. Produsă în mod original, stând pe bancă, într-un gest de relaxare, statuia lui Benedek Elek este atracţia copiilor.

Atracții turistice:

Biserica reformată a localității Bățanii Mari a fost construită cândva între 1141 și mijlocul secolului XV, între anii 1797-1798 au efectuate lucrări de extindere, dar forma actuală i-a fost conferită în anul 1835. În Bățanii Mari există și o construcție proiectată de Kós Károly în anul 1927, care în prezent este folosită de parohia reformată ca și cămin cultural și bibliotecă.

Numele localității Aita Seacă apare prima data în documente scrise în anul 1316. Biserica reformată a fost construită între anii 1783-1790. În 1994 în centrul localității, în vecinătatea școlii a fost ridicat un monument format din 13 blocuri de granit în cinstea celor 13 victime executate de gardiștii lui Maniu în 1944. Din localitatea Bățanii Mici se poate ajunge la Bodvaj unde se află Furnalul Bodvaj (9 km). În timpul revoluției din 1848 aici au fost turnate primele două tunuri de război de către Gábor Áron.

​Au fost descoperite baltage şi unelte din piatră, iar despre secuii care s-au stabilit aici, aflăm prin transmitere orală că ei au construit cetatea Kurta de la poalele munţilor Baraolt, cetate distrusă de-a lungul secolelor. Vechiul drum roman care ducea către depresiunea Ciucului, a urmat cursul râului Baraolt. Unele denumiri topice din zonă, păstrează amintirea năvălirii tătarilor, turcilor şi a unor evenimente violente din timpul domniei împărătesei Măria Tereza, denumiri cum sunt Tăietură, Asasinare, Tăietura Tătarului, Dealul Spânzurătoarei. în pădurea din Băţanii Mici se află căldarea numită Stupul lui Dumnezeu.

Se spune că acest loc era ascunzătoarea localnicilor din timpul invaziei tătarilor. în vecinătate se află dealul numit „muntele de Veghe", de unde santinela putea urmări orice mişcare. Populaţia comunei conform ultimului recensământ este de 4501, iar structura etnică a acesteia se prezintă astfel: 2,49% români, 96,08% maghiari, 9,47% rromi, 0,02% germani.

Economia comunei este predominant agrară, constând în cultivarea terenurilor întinse şi creşterea animalelor (mai ales de către micii proprietari), dar într-o anumită măsură există şi activităţi industriale. Se fabrică ţiglă şi cărămidă şi se prelucrează lemnul, în Băţanii Mari existând gattere. Există şi o unitate de prelucrare a laptelui. în timpul verii, la Ozunca-Băi se face terapie balneară. Potenţialul natural şi uman stau la baza turismului din regiune. Numeroasele izvoare acidulate de pe teritoriul comunei, peştera „Kincses" din Băţani, peştera cu lacul de ape minerale din Băţanii Mici, opalele şi alte pietre semipreţioase din locul denumit „Bodvaj", reprezintă mari atracţii turistice. Printre monumentele de arhitectură ale comunei amintim biserica reformată din Băţanii Mari din secolul al XV-lea, casa de cultură reformată, proiectată de renumitul arhitect, Kós Károly şi monumentul eroilor.

Comuna are şi o biserică ortodoxă, construită în 1900. în timpul revoluţiei de la 1848, Gábor Áron turna tunurile în locul denumit Bodvaj, loc reprezentativ din punct de vedere istoric, militar şi industrial. Casa memorială a marelui povestitor, Benedek Elek (1859-1929), este situată în Băţanii Mici, iar în Aita Seacă se poate vizita monumentul ridicat în memoria victimelor măcelului din septembrie 1944.

Comuna Bățani se afla in partea de nord-vest a judetului Covasna, cu vecinatatile: la nord-vest cu comuna Brăduti, la vest cu orașul Baraolt, la sud-vest cu comuna Aita Mare, la sud cu Valea Crisului, la est cu comuna Malnas si la nord-est cu judetul Harghita. Resedinta comunei, localitatea Batanii Mari, se afla langa DJ nr. 122, care face legatura cu resedinta judetului - municipiul Sf. Gheorghe, care este la o distanta de 36 km, si cu orasul Baraolt care este la o distanta de 9 km.

  Resedinta comunei, localitatea Bățanii Mari, se afla la 530 m inaltime peste nivelul marii, localitatea Batanii Mici la 518 m inaltime de la nivelul marii, Herculian la 581 m de la nivelul marii, Aita Seaca la 522 m inaltime de la nivelul marii si Ozunca Bai la 620-640 m inaltime de la nivelul marii. Relieful localitatii: zona montana Resurse naturale: comuna este bogata in izvoare cu apa minerala. Scurt istoric: numele localitatii Batanii Mari apare prima data in documente scrise din anul 1334 pe numele BACHAN. In aceasta perioada, localitatea era impartita in doua localitati, partea dreapta a paraului numindu-se TELEGDI BACON, apartinand Odorheiului Secuiesc, iar partea stanga a paraului numindu-se SEPSI BACON, apartinand raionului TREI SCAUNE. Cele doua localitati au unit la data de 13.01.1877 Batanii Mari, apartinand raionului TREI SCAUNE. Biserica reformata a localitatii Batanii Mari a fost construita in anul 1141, iar in anii 1797-1798 au efectuat lucrari de extindere, urmand ca in anul 1835 sa primeasca forma actuala.

In localitatea Batanii Mari exista o constructie proiectata de Kos Karoly in anul 1927, care in prezent este folosita de parohia reformata ca si camin cultural si biblioteca. Tot in aceasta localitate, s-a nascut povestitorul Benedek Elek, existand casa memoriala Benedek Elek unde sunt expuse lucrarile lui.

Biserica reformata din Bățanii Mici a fost construita intre anii 1793-1795. Din localitatea Batanii Mici se poate ajunge la Bodvaj unde se afla Furnalul Bodvaj, acolo facandu-se in timpul revolutiei din 1848 primul tun de razboi de catre Gabor Aron. Numele localitatii Herculian apare scris in documente prima data in anul 1401. Biserica reformata a fost construita in anul 1776. Numele localitatii Aita Seaca apare prima data in documente scrisa din anul 1316. Biserica reformata a fost construita intre anii 1783-1790. Loacalitatea Ozunca Bai apare din timpul romanilor, numele localitatii fiind primit de la un ofiter roman AUSONIAS, baia functionand din anul 1927.

Search

Language