Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Băţanii Mici

Aşezământul se află pe aria cuprinsă între Băţanii Mari şi Herculian. Numele satului este asociat numelui marelui scriitor şi educator maghiar, Benedek Elek. În două dintre încăperilor casei sale construite între anii 1896 şi 1906 în stil clasicist, vizitatorii pot vedea o expoziţie care prezintă opera şi viaţa. 

Benedek Elek şi-a scris majoritatea cărţilor sale în această casă, tot aici a editat şi magazinul săptămânal al copiilor din Transilvania numit Cimbora. Din anul 2009, în centrul satului vizitatorii pot vedea statuia sa (opera sculptorului Vargha Mihály). Mormântul său aflat în cimitirul local este loc de pelerinaj maghiar.

Biserica reformată a satului a fost construită în vecinătatea Grădinii Benedek între anii 1793 şi 1798. Amintirea scriitorului este păstrată de banca de odinioară pe care scriitorul obişnuia să stea. În hotarul nordic al satului există izvorul cu apă minerală Rezes. O altă atracţie a satului este moara familiei Keresztes. Personalităţile renumite ale satului sunt: Benkő Sámuel (1743--1825), medic şi scriitor, Lengyel Dénes (1910--1987), scriitor şi critic literar, dr. Benedek Géza (1916--), medic, fondatorul Spitalului Cardiologic din Covasna.


 Herculani


 

Valea-Seacă

Este unul dintre aşezămintele cele mai retrase din zonă, aflându-se la sud de Băţanii Mari. De numele satului se leagă amintirea unui incident foarte trist: în data de 26 septembrie 1944, membrii Gardei de Fier au executat cu o cruzime nemaiîntâlnită 13 locuitori secui inocenţi. Amintirea acestui eveniment sângeros este păstrată de tabla memorială aşezată în 1990 pe zidul posterior al şcolii precum şi de cele 13 coloane de bazalt din centrul localităţii. 

Biserica reformată a satului a fost finisată în 1790, dar a trebuit reconstruită din cauza cutremurului din 1802. Biserica română a fost ridicată de congregaţia greco-catolică în anul 1928, astăzi ea este proprietatea congregaţiei ortodoxe. Clădirea impozantă a şcolii poartă numele lui Ajtai Abod Mihály (1704--1776), directorul Colegiului Bethlen Gabor. Numele lui a fost reţinut ca fiind un renumit orator şi om de ştiinţă. O altă personalitate cunoscută din istoria satului a fost Gecse Dániel (1768--1824), medicul din Târgu Mureş, unul dintre pionierii luptei împotriva bolilor contagioase.


Ozunca Băi

Se află la poalele nordice ale muntelui Nagy-Murgó. Potrivit legendei păstrate de Szotyori Lajos, pe muntele Murgó se ridica odinioară cetatea indestructibilă a unui tiran numit Morgó. În tinereţe era şi el un om de bună credinţă, însă moartea prematură a nevestei sale l-a transformat într-un om crunt şi nemilos. Morgó avea doi copii: Bacon, renumit pentru fapte rele printre care agresarea localnicilor, şi Uzonka, cunsocută pentru frumuseţea şi bunătatea sa.

Vizavi de cetatea Murgó, pe o creastă mai înaltă, se ridica Pilisvár, proprietarul tânăr al cetăţii, Piliske, era cunoscut pentru bunătatea inimii sale. El trăia singur, dar vroia foarte mult o parteneră fidelă. Însă prietenii lui degeaba i-au adus nenumărate laude lui Uzonka, pentru că Piliske nu a crezut că un om nemilos poate avea o fiică cu suflet bun. Cei doi tineri nu s-au întâlnit niciodată.

S-a întâmplat odată însă că Bacon venea acasă însoţit de tovarăşii săi, şi au ajuns la cetatea Pilisvár tocmai în momentul în care caii năzdrăvani ai lui Piliske erau adăpaţi cu jăratec. Bacon vroia de mult un asemena cal, dar Piliske nu s-a oprit niciodata să se tocmească cu el.Bacon s-a gândit să profite de ocazie şi să ia cu el toată herghelia, dar nu şi-a putut pune planul în aplicare deoarece a apărut proprietarul hergheliei, şi-a scos buzduganul din teacă şi l-a omorât pe Bacon. Morgó a jurat răzbunare pentru asasinarea fiului său şi a pornit la drum însoţit de vitejii săi să atace cetatea Pilisvár.

Piliske şi-a chemat şi el camarazii, dar fără ajutorul lui Mitács, vrăjitorul din Munţii Ciucului, ei nu ar fi reuşit să-şi apere cetatea. Mitács a învăluit cetatea în nori în timpul asediului, astfel atacatorii au fost nevoiţi să se retragă. De la moartea lui Bacon în cetatea lui Murgó s-a vorbit foarte mult despre viteazul Piliske, până când Uzonka a vrut să îl cunoască cu orice preţ . Cei doi s-au îndrăgostit unul de celălalt la prima vedere. Într-o zi ei se plimbau în grădina Uzonkăi şi Piliske plănuia să uite de trecut şi să o ceară de nevastă pe Uzonka. Din păcate, Morgó se plimba şi el în aceeaşi grădină, şi văzându-l pe Piliske, şi-a scos sabia din teacă să îl omoare pe viteaz. Din nefericire însă, Uzonka a sărit în faţa iubitului ei să îl protejeze, astfel jertfându-se. Văzând consecinţele faptei sale, Murgó şi-a pierdut minţile, şi-a dărâmat cetatea, iar Piliske, cu inima îndurerată, a dus corpul neînsufleţit al Uzonkăi în propria sa cetate.

De atunci, nimeni nu l-a mai văzut. În locul în care sângele fetei a fost vărsat, a ţâşnit la suprafaţă un izvor cu efect curativ, al cărui nume de atunci este Uzonka. Precum o sugerează şi numele său, Uzonka nu este un sat, ci o staţiune balneară. Pe la sfârşitul anilor 1920 aici s-a construit o baie caldă cu 5 căzi, al cărei prim administrator a fost Veress Péter din Băţanii Mari. Imaginea băii este completată de cea a caselor construite din lemn, în jurul cărora locuitorii din Sfântu Gheorghe, Baraolt şi Braşov şi-au ridicat case de odihnă încă din anii 1930. Apa minerală fero-gazoasă este recomandată bolnavilor cu afecţiuni gastrice, iar baia caldă celor cu probleme reumatice ale articulaţiilor. Astăzi baia şi ştrandul din apropiere nu se află în funcţiune. În partea numită Valea Dragostei un om de afaceri din Olanda a construit un ştrand nou. În anii 1930, nişte ceangăi din Ghimeş s-au mutat în zonă, astfel astăzi majoritatea populaţiei este formată din ei şi din urmaşii lor. În vecinătatea modestelor case există multe vile noi, în care proprietarii îşi petrec doar sfârşitele de săptămână precum şi concediile de vară. Pe aria Ozuncăi se află rarităţi de plante datând din era glacială.

Search

Language